Benævnelsen TIG kommer fra Amerika og er en forkortelse af Tungsten Inert Gas. T – Tungsten er den amerikanske betegnelse for wolfram. Wolfram er et metal, der har et smeltepunkt på over 3.300°C, dvs. mere end dobbelt så højt som smeltepunktet på de metaller, man normalt svejser.

IG – Inert Gas er det samme som inaktiv gas, dvs. en gasart, som har den egenskab, at den ikke indgår i kemiske forbindelser med andre stoffer. I Tyskland benævnes metoden WIG-svejsning, hvor W står for wolfram.TIG-svejsning er den internationale og danske standardiserede betegnelse for svejsemetoden.I henhold til DS/EN 24063 er svejsemetoden angivet med nr. 141.

Ved TIG-svejsning (wolfram inaktiv gas) dannes lysbuen mellem en ikke-afsmeltende wolframelektrode og arbejdsemnet. Beskyttelsesgassen er altid en inaktiv gas, der ikke påvirker selve svejseprocessen. Beskyttelsesgassen er normalt argon, og den beskytter ikke alene svejsningen, men også elektroden i svejsebrænderen mod iltning.

Det er ikke nødvendigt at bruge tilsatsmateriale ved TIG-svejsning. Emnerne kan også sammensmeltes ved, at man smelter fugen sammen. Hvis man bruger tilsatsmateriale, føres dette manuelt ind i svejsningen og ikke gennem svejsebrænderen som i MIG/MAG-svejsning. Derfor har TIG-svejsebrænderen en helt anden struktur end en MIG/MAG-brænder. 
 
Husk du kan altid kontakte os for mere information og rådgivning her